top of page
1ouessant.jpg
4ouessant.jpg

Stal de ijse

De geschiedenis van onze Ouessantschapen

2ouessant.jpg
3ouessant.jpg
5ouessant.jpg
8ouessant.jpg

Het ouessantschaap heeft zijn naam te danken aan het eilandje gelegen voor de westkust van Bretagne in Frankrijk, het zogenaamde l'ile d'Ouessant. Het ouessantschaap zou het kleinste schapenras ter wereld zijn en kent invloeden van verschillende rassen. Rond 1897 bestonden er invloeden van de Hebridean, Sint Kilda schaap, Manx Loghtan, of North Ronaldsey geweest zijn. Later rond 1936 zouden er nog invloeden van Franse rassen 3 Bretoense rassen of varianten: , Race des Deux , het Bretoense landschaap en het Ouessantschaap

De zeer slechte weersomstandigheden, het weinig en sober voedsel dat in zeer beperkte hoeveelheid te vinden was, zorgde voor het typische Insular Dwarsfin  die verschijnt bij dierenpopulaties die generaties lang op en eiland of afgeslote gebied leven en dit nog onder karige omstandigheden en als laatste de menselijke selectie, hebben gezorgd voor het schaap die wij vandaag de dag kennen.
De dieren werden in het begin voornamelijk gehouden voor de wol en het vlees , rond 1910 zouden er meer en meer invloeden geweest zijn van het Bretoen landschaap en race des deux geweest zijn en dit om in eerste instantie meer vlees te bekomen.

Op het eiland werd rond 15 maart de dieren verzameld en gemerkt met inkepingen in de oren ( volgens eigenaar ) dan op kleine percelen gehouden, waar ze konden lammeren dan geschoren en de zwaarste  dieren geslacht konden worden om vlees voorziening te voorzien voor de strengen winters ,na het binnen halen van de oogst rond 29 september werden alle dieren van het eiland weer gelost ( weer tot 15 maart )en maakte samen en zeer grote kudde waar ze opnieuw gedekt zouden worden .

7ouessant.jpg
6ouessant.jpg

In 1976 heeft de Heer Paul Abbé (foto hier onder) samen met en paar vrienden, getracht het ouessantschaap te redden, en zo heeft hij de GEMO opgericht ( Groupement des Eleveur de mouton d'ouessant) indertijd werd het grootste aantal van de de dieren bij kasteelheren gehouden, deze konden op en zeer efficiente mannier de groote percelen grasland onderhouden worden, en ook als leverancier van vers vlees.
In die tijd werden er nog maar amper 486 dieren geteld.
Vandaag de dag is de GEMO nog steeds actief met de instandhouding van het ras.

9ouessant.jpg

Hier Links de Heer Paul Abbé de stichter van de Gemo, mede dankzij hem kunnen wij vandaag de dag nog steeds genieten van het ouessantschaap

Stal de ijse
Sinds 1997

bottom of page